16 januari 2013

Mens en natuur (De Weggooitest)

Resultaat: 

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!

Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.

Als er na een warme maaltijd nog eten overblijft smijten we dit niet weg, onze katten lusten dat ook! Zij zijn heel blij met deze hapjes want het gebeurt vaak dat ze hun kattenbrokjes beu zijn. Ook de hond lust af en toe wel een stukje vlees dat overbleef aan tafel. Oud brood geven wij aan de eenden en kippen in onze straat. Dus ik vind niet echt dat we veel eten weggooien, de dieren genieter er ook van. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten